Hälsa

Akta dig för Facebook: om dogma och drama i mammagrupper

Babelli.de

Vad gör ensamma gravida kvinnor hemma under mammaledigheten? De letar efter andra ensamma gravida kvinnor på Facebook för att inte vara så ensamma tillsammans och diskutera alla frågor som brinner under naglarna. Vår författare gjorde just det. Du kan ta reda på varför du raderade ditt Facebook-konto i din Facebook-dagbok.


Jag är gravid, vem annars?

Vad har våra mödrar och mormor gjort när näsan fortsätter att blöda under sjätte graviditetsmånaden eller några veckor senare är skjortan ständigt våt av mjölk även om barnet inte ens har fötts? Så det bästa sättet att stå ut med allt detta trakasserier över graviditetsklagomål är om en vän berättar för mig ”Ja, det är helt normalt. Jag med. Det finns ingen anledning att oroa sig “. Och eftersom jag inte har en flickvän som också är gravid just nu och jag inte kan gå ut ur soffan ändå tar jag mina bekymmer där alla är: Facebook.

Bra att det finns Facebook. Alla gravida kvinnor som rusar runt här och letar efter känslomässiga och digitala kramar från likasinnade människor som jag under de sista veckorna av sin soffa. Och hur bra är det? Det finns grupper för gravida kvinnor, för amningsproblem, för blöjfri utbildning och alla andra nischer kring föräldraskap. Allt låter bra, jag går överallt.

Två veckor senare

Jag kan knappt rädda mig från nyheterna. Det kom 153 kommentarer till min prestation och alla kom via telefon. Obs till mig: Jag måste inaktivera det. Om och om igen har jag heta diskussioner på Facebook. Detta följs av “klagande som klagar på publikationer”:

Lyckligtvis berör det mig inte. Alla har varit trevliga mot mig hittills. Jag biter regelbundet på tungan för att undvika att bli kränkande i vissa frågor. Jag gör det för att jag i allmänhet är en fredlig person. Men det finns denna interna spänning när du läser några frågor och svar.

Två månader senare

Jag har den vackraste babyen i världen. Tyvärr inkluderades inte instruktionerna. Tack och lov, jag är väl ansluten. Dussintals experter svarar på alla frågor. Tyvärr matchar de ofta inte och fortsätter att komma i håret när de kommenterar. Speciellt när det gäller amning, bär, barnvagnar, bröstvårtor och ingen blöja. Tydligen är det också vanligt att lägga upp impopulära åsikter från läkare för att få bekräftelse från samhället att denna läkare inte har någon aning om vad han eller hon gör.

Fem månader senare

Jag slutade publicera på Facebook och är nu bara en tyst läsare. Men jag vet verkligen inte varför längre, för jag vet redan svaren. Det finns det sympatiska, rådgivningen och “gör vad du tycker bäst.” Och det finns de i vilka alla andra ändå inte har någon aning, de obegripliga, missionärerna och de fientliga. Och ju mer jag läser den, desto mer blir jag arg. Under tiden deltar jag dock inte längre i diskussioner. Jag är för dum.

Det finns också många frågor som stör mig. För det mesta är det de som uppmanas provocerande att starta ett argument. Eller de som bara vill att deras åsikt ska bekräftas ändå. Och ändå skulle allt mitt instinktiva svar vara Låt mig Google det. Och sedan de tomma, som “Vilken vecka är du nu?”

Sex månader senare

Jag raderade mitt Facebook-konto. Det är synd, för jag var i kontakt med alla mina vänner från skolan. Vi hade ingen ytterligare kontakt ändå. Det var ett drastiskt steg, men jag kunde inte ta det längre. Det finns för många människor som har mycket att säga och de gör det utan kontroll.

Och jag läste allt detta ofiltrerat, för jag har amat länge tills mina nerver blir svagare och svagare eftersom jag ständigt irriteras av främlingar.

Social mamma: Varför Internet är en välsignelse och en förbannelse

Min användning av Facebook hade ökat snabbt sedan jag var gravid. Varför? Det finns förmodligen många anledningar till detta. Jag hade tusen frågor och ville utbyta idéer. Och senare, med barnet, kände jag mig plötsligt ensam. Jag såg knappt mina vänner och inte heller mina kollegor. Jag var oerhört kär i min bebis, men vem ska jag vara glad över?

Tyvärr är det väldigt få Facebook-grupper som älskar det. Ofta finns det klagomål, klagomål, missionsarbete och fientlighet. Och det tog mig lång tid att inse hur mycket det verkligen påverkar mig. Denna koncentrerade negativitet. Det fick mig också att inse att jag reflexivt tar upp min mobiltelefon så snart mitt barn ammar. Och därmed missade jag några riktiga stunder med min son.

Jag demoniserar inte sociala medier och börjar undersöka här och där igen. Ju mer jag själv medveten och medveten när jag hanterar det hittar jag bra kanaler, människor och grupper som är en riktig tillgång. Men jag har blivit krävande. Och det är precis vad jag vill ge alla framtida mammor råd: Var selektiv om allt du släpper in i ditt liv och dina tankar. Var selektiv om din tid och hur du spenderar den. Bli av med allt som får dig att känna dig dålig, liten, ofullständig, arg och Sök istället efter kanaler som inspirerar, uppmuntrar, accepterar. Och lägg bort din mobiltelefon när du känner sparken i magen. Lägg bättre handen på magen och njut av ögonblicket.

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK