Hälsa

Hur sexualitet förändras under graviditeten

Babelli.de

Graviditet medför många förändringar. Sexualitet är en av dem. Vissa har mer sex nu, andra mindre eller ingenting och kramar mer. Men varför är det så? Nivån går upp igen? Fem kvinnor och män berättar hur graviditeten påverkade deras sexualitet.


Rapport om fyra kvinnor och en man

Först var det fortfarande möjligt, men sedan …

Min man och jag har alltid haft ett fantastiskt sexliv. Även efter fyra år känner vi redan varandra. Det förändrades inte när jag fick reda på att jag var gravid. Visst, vi var lite mer försiktiga först än vanligt, trots allt ville jag inte förlora min lilla mask. Jag kände mig illa för det mesta, men åtminstone en gång i veckan lyckades vi ändå.

Det förändrades plötsligt när jag verkligen kände min son för första gången. Sedan slutade han med nöje. Han visste att den andra tredjedelen borde passa bäst för det. Men det förändrar inte det faktum att han ville ha något, bara inte sex, även om han faktiskt gjorde det ganska bra. Min man var mycket omtänksam under den här tiden och tog det som det var. Vi kramade varandra mycket under dessa månader. När det blev riktigt dåligt hjälpte han sig själv, som han berättade för mig. Några veckor före ET återkom önskan plötsligt. Och det även om magen nu var ganska igensatt. Men vi hittade positioner där det inte störde oss så mycket. Vi hade till och med sex natten innan arbetet började.

Efter vår sons födelse var det inte längre ett alternativ. Jag var för utmattad från arbete och nattskift och kände mig inte attraktiv alls. Och min man hade också andra saker i åtanke. Vi tyckte inte riktigt om sex medan vår lilla pojke låg bredvid oss. Men efter några månader, när allt gick bra, var det över. Då kom vi att älska spelet lite mindre, men det var väldigt kärleksfullt.

(Silke, 36 år)

Det fanns alltid något

Under graviditeten hade vi sex kanske 3-4 gånger. Först var jag ständigt sjuk och var rädd för att något skulle hända med min gummibjörn (nonsens, jag vet!). Efter det var jag så upptagen med mitt arbete och att organisera vårt nya liv att jag snart inte hade något huvud för intim förening. Det hjälpte inte heller att min man arbetade långa timmar. För om jag någonsin kände det så var det vanligtvis ibland när han inte var hemma eller det fanns något annat på gång.

Så mitt i graviditeten åkte vi på semester. Eftersom hans huvud var klart där gick plötsligt allt bra. Jag kände mig inte lika attraktiv som någonsin, även om min pojkvän svor att jag såg bra ut. Ändå gjorde vi det ett par gånger, även om han inte riktigt gillade det. Strax efter semestern drabbade mig en förkylning och sedan kryp jag från infektion till infektion. Under den sjätte månaden började jag få tidiga sammandragningar, som lyckligtvis slutade. Efter det var magen så stor och upprörd att jag verkligen inte kände det längre. Min vän var inte alltför entusiastisk, men han vågade verkligen inte ställa krav. Jag var orolig att det här skulle ta länge.

Vår babyflicka föddes 3 veckor före ET. Ingen av oss hade höga ambitioner i förlossningen och efter det hade jag händerna fulla för att bli mamma. När allt kommer omkring ammade jag helt och hållet om barnet. På natten ville jag bara sova och vara ensam. Min vän accepterade det, men motvilligt.

Efter ungefär 6 månader hade jag precis avslutat träningen efter födseln och kände mig lite mer bekväm i kroppen igen, jag skakade, tog på mig mina vackraste underkläder och förförde min pojkvän på en söndag eftermiddag när vår baby var ute med mormor. han färdades i barnvagn. Till din glädje. På något sätt bröt knuten och sedan dess har vi haft sex en gång i veckan och vi har båda kul med det. Jag är glad att jag inte saknade det.

(Caro, 29 år)

Allt som förut

Min pojkvän och jag fick vårt första barn i oktober förra året. Vi har inte känt varandra så länge. När jag blev gravid var vi fortfarande kär (faktiskt fortfarande). Lyckligtvis stannade det så när testet kom tillbaka positivt. Vi fortsätter att ha riktigt passionerad sex 3-4 gånger i veckan och tänker inte riktigt på det. Mot slutet blev det lite svårare. Med min stora mage var vissa positioner inte roliga längre. Men det fungerade fortfarande på något sätt.

Och det stannade så även efter leverans, när mitt perineum slutligen läktes efter snabb leverans. Vi utnyttjade alla tillfällen när vår sparv sov lite över en halvtimme. Så jag kan inte klaga, och inte heller min vän, tror jag. Vi vill gifta oss snart och få ett nytt barn. Jag kan verkligen inte föreställa mig att det blir annorlunda nästa gång.

(Anneke, 21 år gammal)

Han ville alltid, men jag inte

Min man och jag är inte längre tillsammans. Vi separerade fyra år efter vår sons födelse eftersom allt gick fel och vi kämpade bara. Det började under graviditeten. Jag ville ha sex, men det gjorde jag inte. Han kände bara inte det, eller snarare kände han inte det. Eftersom han lät mig göra allt själv. För att hon hellre vill umgås med sina vänner än att stanna hos mig när hon var för trött för att festa.

Närhelst han blockerade blocket sprang han ut ur huset som en galning. Vet inte var. Naturligtvis var det svårt för honom, men det var också svårt för mig. På något sätt hade hon inte styrkan att behaga honom. Och om han inte kunde acceptera det, så var han det.

Det fortsatte så här efter vår dotter Emmas födelse. Han var trött på natten, han ville ha sex. Jag gjorde barnmat i köket, barnet grät, ville känna. Ibland var han riktigt avundsjuk på Emma. Sedan försökte han mindre och mindre med mig. Vid någon tidpunkt måste han ha gett upp. Vi har haft sex av och på genom åren, kanske en gång i månaden. Men det var inte lika korrekt som det brukade vara. Jag trodde att hon kunde ha tagit bättre hand om barnet, men också mig.

Efter fyra år hade hon någon annan. Det var svårt för mig att plötsligt hitta mig ensamstående mamma, men jag var också lite glad att prövningen var över. Ett år senare hittade jag också en ny partner som jag bara passar mycket bättre med. Mitt ex tar nu väl hand om Emma när hon är hos honom. Jag hoppas att det förbättras med åren. Han är inte en dålig person och hon behöver sin pappa också, jag kan säga när han hämtar henne. Jag skulle inte bara gå tillbaka till honom.

(Sophie, 27 år)

Ibland är jag rädd för att bryta något

Det är inte lätt att skriva om det. Min fru är gravid just nu och kön är inte detsamma som tidigare. Mindre ofta, något sötare, men också mycket mer försiktig. När allt kommer omkring vill jag inte bryta någonting, även om min fru säger att det är dumt. Men det är så jag känner. När jag tänker för mycket fungerar “det” ibland inte som det borde, men oftast fungerar det.

Min fru är ganska direkt om vad hon vill. Jag är mer ovillig att göra det här för jag vill alltid se till att hon gillar det och inte gör ont heller. Det är därför vi sätter åt sidan några positioner. Så från den femte månaden ville han ha mycket tid ett tag. Nu har det blivit mindre. Det är nog svårare för henne också, inte konstigt med magen. Men det är bra för mig. Det kommer att vara igen när barnet är här.

(Chris, 33 år gammal)

Varifrån kommer nöjet eller missnöjet?

Sexualitetens funktion under graviditeten är mycket annorlunda. Vissa kvinnor är plötsligt mer benägna att ha sex än tidigare. Detta beror bland annat på bättre blodflöde till könsorganen och brösten. Men hormoner spelar också en roll.

Andra kan inte ens våga vara intim med sin partner. Först är det illamående och blytrötthet. Senare kan närvaron av magboeren få dig att känna dig konstig (även män har ibland sina hämningar där). Och i slutet av graviditeten finns det alla möjliga klagomål som kan få dig att känna dig oattraktiv. Det är inte en bra förutsättning för avslappnad sex.

De flesta män tycker att deras gravida partner är mycket sexig. När allt kommer omkring ökar kvinnliga kurvor under graviditeten. Väldigt få människor känner sig illa i magen, även om många kvinnor tror det. Håret är vanligtvis tjockare och blankare. Kvinnan lyser inifrån.

Lyckligtvis är sexualitet mycket mer än sex. Kramar, kramar och kyssar mellan dem är också en del av det. Och om en kvinna inte känner för det längre, så är det så. Det är bra när partnern vet det och inte tar det personligen.

Ett litet tips: regelbunden träning och något trevligt att ha på sig väcker ibland önskan efter din partner. Så prova, kanske kommer det att fungera oftare. När allt kommer omkring märker barnet också när glada hormoner frigörs under sex …

Berätta hur din sexualitet förändrades under graviditeten.

Det finns knappast någon statistik om ämnet sexualitet under graviditeten. Berätta för oss hur det gick eller hur det gick om du vill. Helt anonym, naturligtvis. Du kan se hur andra har upplevt det i resultaten.

Har du fler frågor om sexualitet under graviditeten? Skriv oss en kommentar!

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK