Teknologi

iMac 2020: Varför fortsätter jag att köpa den “gamla” modellen

Kan jag köpa en iMac nu? Många Apple-användare ställer sig själva denna fråga idag: förändringen av sina egna processorer som tillverkaren tillkännagav kastar sin skugga framåt. För mig är svaret lika tydligt som dagen: Jag tar den senaste iMac med ett Intel-chip. Det finns bara en anledning till det.

Apple Mac-datorer har genomgått flera stora förändringar i sin långa historia. Detta var det sista fallet 2005, då Steve Jobs meddelade bytet till Intel-processorer. Nu förväntas ytterligare en “hjärttransplantation”: övergången till sina egna ARM-baserade processorer, kallad “Apple Silicon.” Så som nu utgör Switch samma dilemma för Apple-användare: köp en Mac nu, eller köp åtminstone den förväntade modellen med ett nytt chip? Jag behöver åtminstone inte tänka två gånger om den nyligen introducerade uppdateringen av iMac-serien.

iMac 2020: budget RAM-uppgradering

Maximalt RAM-minne i Apple kostar mer än 3000 euro. Bild: Apple.

Den nya (gamla) iMac har beställts och är på väg till mig. ”Varför?” Visst undrar vissa och klappar sig själva på huvudet. Svaret har bara tre bokstäver: RAM. Intel-chip iMac 2020 har fortfarande en användarvänlig servicelucka för huvudminne, med vilket RAM-minne kan uppgraderas billigt. Naturligtvis kan du också göra det direkt i Apples webbutik; först då betalar du mer än 3000 euro i tillägg för 128 GB RAM. Men om du köper RAM-staplar från Amazon eller andra elektronikhandlare betalar du bara några hundra euro. Resultatet är detsamma, men det sparar mycket pengar.

Man borde dock inte ha några illusioner: Jag tror att det är uteslutet att Apple kommer att tillåta att RAM uppgraderas senare i en framtida Apple Silicon-baserad iMac. När allt kommer omkring gör det amerikanska företaget inte det med iPhone eller iPad.

De nya funktionerna i macOS Big Sur i detalj:

Ny iMac med ny design och Face ID

Naturligtvis känner jag också rykten om nästa iMac. Att du får en ny design eller Face ID för att låsa upp den. Fantastiska funktioner som jag också önskar att jag hade. Men i slutet av dagen är det billiga uppgraderingsalternativet för den nuvarande modellen viktigare för mig. Och för att vara ärlig: för mig är iMac-designen inte “gammal” alls, den är mer en klassiker, en sann kult. Det kommer fortfarande att se bra ut i vardagsrummet om fem eller sju år, och så länge datorn får åtminstone programvarusupport, om inte mer.

Kort sagt är den nya iMac säkerligen bra, men jag ångrar inte mitt köp.

Obs! De åsikter som uttrycks i den här artikeln är enbart författarens åsikter och är inte nödvändigtvis hela GIGA-redaktionens ståndpunkt.

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK