Hälsa

Kejsarsnitt: mer än ett ärr återstår …

jag hade två kejsarsnitt – båda två oavsiktligt. Och jag har varit under den länge lidit. Antingen fysiskt så mycket som mentalt. Mentalt ännu mer. Idag vill jag berätta min historia så att du vet: Du är inte ensam med detta …


Gravid för första gången …

Under min första graviditet var jag väl informerad, speciellt: Jag visste vilken graviditetsvecka och -dag jag var (35 + 4 veckor gravid), jag läste en hel del böcker om spädbarn och graviditet och naturligtvis deltog jag i en förberedelsekurs för förlossning . Av ren glädje för avkomman såg hon till och med fram emot födelsen. Blandat med lite förundran eller rädsla kunde han inte vänta.

Och sedan kollade jag offerten.

En dag, två, tre … Efter 10 dagar hände fortfarande ingenting. Och det, även om jag hade gjort nästan allt för att se till att det äntligen fick en naturlig start: från höblommabad, trappsteg, stimulerande te, naturligtvis också sex (uuuuh ja, riktigt!), Ja, till och med tamponger av kryddnejlikaolja. Ingenting fungerade. När han kallades en “invigd” på sjukhuset hade han undertecknat en flik så att jag kunde gå hem. Jag ville sova på den en natt, vänta och vänta hemma till början. Men på något sätt hade läkarna gjort mig väldigt osäker och efter den natten hade jag startat dem. I fyra hela dagar. 4 dagar av arbete, 4 dagar av övervakning, 4 nätter sov jag knappt, men min livmoderhals förblev stängd. Ja, och någon gång var min sons hjärtfrekvens dålig och jag hade en C-sektion. Vid den tiden var han bra med det eftersom han bara ville att det skulle ta slut. Jag fick slut på styrka.

Efter min första kejsarsnitt

När den lilla mannen äntligen var där och också frisk var jag oerhört glad. Men smärtan var otrolig. Varje resa till badrummet tog evighet och var bara möjligt först med hjälp av sjuksköterskorna. Min promenad var som en böjd gammal häxa. Jag trodde att jag aldrig kunde gå upprätt igen. Men det värsta var att jag inte kunde byta, byta, bada etc. min son de första tre dagarna eftersom jag inte kunde få honom ur sängen och ta honom fem steg till skötbordet. Fråga mig inte varför jag kände mig så dålig, kanske det var induktionsansträngningen, så min kropp var redan mycket svag.

Små fötter som förändrar livetSmå fötter som förändrar livet

Ett år av tillrättavisning …

Efter fem dagar släppte de oss äntligen hem och smärtan hade blivit uthärdlig. Fysiskt kände jag mig mycket bättre. Men då uppstod den psykologiska smärtan. Och de var mycket värre. Och de varade mer än ett år.

Jag var helt utmattad på grund av min oönskade C-sektion. Han hade precis föreställt sig födelsen i förväg. Och sedan blev allt annorlunda. Jag kände att jag hade misslyckats. Alla andra mammor runt omkring mig fick naturligtvis sina barn. Det gör jag inte. Jag lyckades inte. Jag var för svag. Jag var inte så bra mamma … Det här var mina tankar. Misslyckas och är inte tillräckligt stark för det. Tårarna fortsatte att komma när jag tänkte på det. Jag lyssnade på andra mammas berättelser och deras naturliga födelser och var glad för dem. Ärliga. Men hemma kände jag mig dålig och tårarna flödade.

Gravid för andra gången …

När min son hade sin första födelsedag blev jag gravid igen. Den här gången skulle det bli en tjej. Jag var glad. Glitter, rosa, dockor och företag. Själva graviditeten gick (förutom illamående och trötthet) utan komplikationer. Och hon sprang med honom. Hon visste inte vilken graviditetsvecka hon var, mitt i den visste hon inte ens om hon var i sjätte eller sjunde månaden. Men en sak var säker: han ville naturligtvis försöka igen. Jag hade en annan möjlighet och ville utnyttja den. Men jag visste att mina chanser att få en naturlig födelse var mindre än andra mödrar.

Om det börjar naturligt och sedan slutar med en C-sektion

Även med min dotter överskred jag det beräknade utgångsdatumet. Men naturligtvis började det efter 5 dagar. Jag tyckte att det var ett bra tecken. Efter att ha stigit upp kände jag en liten bogserbåt, som redan hade sammandragningar vid middagstid, som var mycket starka på eftermiddagen. Då blev det klart: vi måste ta vår son till mor-och farföräldrarna. Klockan 19 gick vi till sjukhuset med sammandragningar med 2-3 minuters mellanrum. Men efter att barnmorskan fann att livmoderhalsen fortfarande var stängd. Vid midnatt hade hon tagit ner hela förlossningsrummet: svåra sammandragningar, kräkningar, hela programmet … Men livmoderhalsen förblev stängd. En handdator borde slappna av mig och livmoderhalsen och jag skulle kunna vila mig för att jag var ganska utmattad. Men det hjälpte inte heller: livmoderhalsen förblev stängd. Och plötsligt kom huvudläkaren in i rummet. På sin bildskärm hade han sett vår dotters hjärtslag och plötsligt var det väldigt dåligt. Så en annan kejsarsnitt måste göras.

Jag var otroligt rädd. Skrämmande för att vara exakt. På vägen till operationssalen sa jag till min man att ta hand om vår son och dotter, för jag trodde att jag aldrig skulle komma därifrån levande. Jag skrek och darrade på operationsbordet. Tack och lov var barnmorskan och anestesiologen, som jag träffade kort, vid min sida och lugnade mig. Operationen var utan händelse och min dotter placerades omedelbart på min hud. Den överväldigande känslan av kärlek fick mig att glömma alla rädslor omedelbart.

Efter den andra födelsen …

Efter den andra C-sektionen kände jag mig mycket bättre fysiskt. Naturligtvis var de första försöken att gå upp och gå smärtsamma, men det var ingenting som min första födelse. När min man och son kom för att besöka sjukhuset för första gången för att träffa lillasyster, stannade jag i sängen för att vara säker så att min lilla inte kunde se min smärta när jag gick.

Och mentalt var han också bättre. Naturligtvis tappade jag några tårar och de första månaderna blev jag ledsen över att jag inte hade “lyckats” igen. Men han visste att han hade gett allt. Det fungerade bara inte. Min livmoderhals var tätt stängd. Min dotters hjärtslag var mycket dålig och det var bäst för alla. Min barnmorska eftervård har också bidragit mycket till att jag kunde eller kan bättre hantera mina C-sektioner.

Jag är en bra mamma, även utan en naturlig födelse.

När jag ser tillbaka på de senaste månaderna och åren med mina barn och tittar på mina två mobbar, hur de leker, hanterar vardagen, går igenom livet med självförtroende, ständigt utvecklar och lär mig nya saker varje dag, då vet jag att Jag har inte fel. Har gjort. Jag är inte en dålig mamma bara för att jag inte födde dessa två naturligt. Kärlek, säkerhet, trygghet och många andra viktiga värden gör en bra mamma. Men inte en födelse som inte var enligt våra idéer.

Om du också kämpar mentalt med din oönskade kejsarsnitt, nå ut till dina barn. Titta på dem och vara stolta. För genom din kärlek är de vad de är: barn att vara stolta över. Det är inte födelse som skapar moderskap, utan din kärlek och de värderingar som du uppfostrar dina barn med. Ditt tålamod, läsa dina historier, dina spel, din komfort, din kost, din vård … alla dessa saker gör en bra mamma.

En annan sak: var inte rädd för att ta emot psykologisk hjälp. Jag borde ha gjort det då. Men det gör jag inte … Jag tror att jag med professionell hjälp inte skulle ha lidit så länge.

Kärlek, säkerhet, trygghet och mycket, mycket mer gör en bra mammaKärlek, säkerhet, trygghet och mycket, mycket mer gör en bra mamma

Under lång tid undrade jag om jag skulle skriva en sådan personlig artikel. Men du vet vad: skrivningen var bra för mig. Många tårar rann när jag skrev detta, men det var något befriande över det. På frågan om jag skulle lägga upp det nu tänkte jag på det länge och gav det till några mammor som också kämpar med sin Kaiserschnick-upplevelse att läsa. Han har uppmuntrat mig att lägga artikeln online. Jag hoppas att alla som har haft en liknande upplevelse eller känner samma sak hjälper dem lite, de är inte ensamma och trots ett kejsarsnitt är ni supermödrar. Glöm inte det !!!

Jag är glad för dina erfarenheter och kommentarer om det här inlägget. Det är bra att veta att du inte är ensam om den här upplevelsen.

Andra mammas erfarenheter:

  • Inga från BloggerMumOf3Boys hade tre C-sektioner. Hon beskriver sina erfarenheter här.
  • Ulli från Fit & Glücklich skriver här varför kejsarsnitt inte är mindre än en födelse.

Med vänliga hälsningar

Lisbeth

______

MER OM ÄMNET? Kejsarsnitt! Det finns ingen anledning till dåligt samvete!

inseinse

inseinse

inseinse

Du kanske också gillar

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK