Hälsa

Min tvillinggraviditet: Ela led av hyperemesis gravidarum och kräktes upp till 40 gånger om dagen

Zwillingsmama Ela hatte keine schöne Schwangerschaft. Doch alles ging tarm.

Mamma Ela har inga bra minnen från sin tvillinggraviditet: 27-åringen led av hyperemesis gravidarum, kräkades upp till 40 gånger om dagen och vill uppmuntra andra mödrar med samma diagnos. Denna intervju är inte för svag i hjärtat. Tvillingmor Claire säger till exempel att en tvillinggraviditet kan vara helt enkel.


Vilken graviditetsvecka fick du veta om din graviditet? Var det en överraskning eller var det planerat? Hur reagerade din partner?

A: Snart insåg jag att något var “fel”. På dagen för min menstruation gjorde jag testet och testet var positivt omedelbart. Det borde ha varit runt den femte veckan av graviditeten. Graviditeten var den största överraskningen i mitt liv, helt oplanerad, eftersom jag aldrig ville ha barn (och idag är jag mamma;) Min partner vid den tiden var inte mindre förvånad och fluktuerade mellan glädje och: det fungerar inte, efter alla, vi var de första kort ett par och var redan far till en 12 år gammal pubertet.

När blev det klart att de var tvillingar? Hur reagerade du, när insåg du det?

A: Det andra besöket hos min gynekolog gjorde det klart för mig att det skulle finnas tvillingar. Det var under den sjätte graviditetsveckan (5 + 1). Det var en tisdag eftermiddag, jag minns det mycket väl. Han hade träffat en vän dagen innan. Hon skämtade och sa: Det skulle vara kul om du hade tvillingar. Jag svarade bara att om hon hade tvillingar skulle hon bli gudmor. Nåväl nu är hon gudmor till otroligt söta tvillingar. Men tillbaka till tisdag: Jag kommer ALDRIG att glömma det. Eftersom det var den största chocken i mitt liv när min läkare frågade mig om jag kunde räkna. För det var tydligt två frukthål.

Jag skäms väldigt mycket för min reaktion idag, för jag frågade honom hur stor möjligheten är att någon inte kommer att göra det, och sedan brast jag i tårar. När klinikassistenten frågade mig om jag behövde något svarade jag bara: Jag behöver en pistol, jag måste döda min flickvän. När jag återhämtade mig lämnade jag kontoret och åkte till min väns butik med ultraljudsbilden. Hon var helt över månen och var väldigt glad. Det är läskigt att hon också förutspådde tvillingar för sin svägerska.

Jag insåg det inte förrän långt senare, under de närmaste dagarna förändrades mitt liv helt, jag led mycket av illamående och kräkningar och fick inte arbeta längre på grund av graviditeten. Allt detta drog ut marken under mina fötter och kastade mig i ett stort hål.

Sa du till någon före den 12: e graviditetsveckan att du var gravid?

A: Detta kunde knappast undvikas eftersom hon redan led av extrem illamående och kräkningar (hyperemesis gravidarum) vid vecka 6. I allmänhet är jag inte vidskeplig och jag tror att allt har en anledning och en mening i livet. Om en graviditet slutar före den 12: e graviditetsveckan, verkar det vara synd för mig att detta okända och älskade liv helt enkelt elimineras från livet, det är mycket trevligare när du älskar det och kan vara nöjd med vänner och familj, och – när det producerar händelse av missfall – de kan också gråta tillsammans.

Hur sa du till din chef?

A: Eftersom jag är sjuksköterska berättade jag direkt efter den officiella bekräftelsen från gynekologen att jag var gravid, eftersom vissa åtgärder och begränsningar måste uppfyllas. På grund av tvillinggraviditeten förbjöds jag omedelbart anställning, vilket i efterhand var en lycklig omständighet, eftersom jag annars skulle ha varit sjuk på grund av hyperemesis gravidarum och fick vänta på förlust av föräldrapenning, eftersom du skulle ha fått sjuklön. Med tvillingar räknas varje öre.

Hur var graviditeten? Hade du vissa begär? Du var sjuk. Har du varit på tidig mammaledighet?

A: Min graviditet var den värsta jag någonsin har fått genomgå. Från början kände jag mig väldigt dålig, under högtimmar kräkade jag upp till 40 gånger om dagen, jag kunde varken äta eller dricka, jag led av allvarliga cirkulationsproblem, ödem upp till bröstet och jag hade frekvent blödning och jag skulle lägga mig på det till förlossningen. 37: e graviditetsveckan 7 gånger på sjukhuset. Även om jag hade velat eller hade fått: Jag skulle inte ha kunnat arbeta. Det var bara några höjdpunkter som praktiskt taget hjälpte mig att hålla ut:

12: e graviditetsveckan: allt gick bra

22: e graviditetsveckan: körd till konserten i Hamburg full av droger

Vecka 25 av graviditeten: könsavgång vid fin diagnos i prenatalcentret

När var graviditeten stressande? Vem har hjälpt dig

A: Min graviditet var mycket stressande från början, förutom att det var oönskat och oplanerat med tvillingar, led jag av extrem illamående och massiv kräkningar (hyperemesis gravidarum). Jag hade redan tappat 13 kg under den 12: e graviditetsveckan och jag blödde under den 7: e, 14: e och 20: e graviditetsveckan.

Jag kom till sjukhuset för första gången under den sjunde graviditetsveckan med blödningar och kräkningar, de gav mig medicin, gav mig sängstöd och försäkran om att kräkningarna skulle sluta snart. Tyvärr, trots Vomex, kräkade jag flera gånger om dagen, kunde inte äta eller dricka. Efter att jag kollapsade i badrummet, kräkade igen och blödde från alla hål, erbjöds jag abort, men jag vägrade. Istället fick jag Zofran, ett läkemedel som främst ges till cancerpatienter som en del av kemoterapi för att sluta kräkas.

Med detta läkemedel kan kräkningar gå i en mildare riktning. Jag var tvungen att kräkas högst fyra gånger om dagen istället för de tidigare 40 gånger. Men tyvärr tog det inte bort illamående. Efter två veckor på sjukhuset hade jag fortsatt gå ner i vikt trots medicineringen, så jag fick två alternativ igen: äta själv eller artificiellt mata mig själv. Så jag tvingade mig att äta och kunde komma ut från sjukhuset efter att ha fått 500 gram.

Jag är mycket tacksam för att sjukhusläkarna tog mina klagomål på allvar och behandlade mig förnuftigt. Efter att ha pratat med många andra HG-patienter, var jag tvungen att upptäcka att många kvinnor märks som ångerfulla, tårfyllda och psykiskt sjuka. De lämnas helt enkelt i sväng med sitt omätliga elände.

Min vän Sylvie-Anne Nievelstein (hon är en av de drabbade och hjälpte mig mycket i den värsta fasen, när jag inte ville prata, springa eller lyssna) har grundat en självhjälpsgrupp för de drabbade, där gravida kvinnor, men också överlevande ( definition av HG är: överdriven och omättlig kräkning under graviditet med enorm risk för mor och barn), utbyte av hjälp och aktivt eller mentalt stöd, kvinnor får information om vilka mediciner de kan ta och var de kan få dem, dessutom finns det barnmorskor, sjuksköterskor, naturläkare, amningskonsulter och gynekologer i gruppen som finns tillgängliga med hjälp och råd.

Detta utbyte gav mig en otrolig mental boost, för jag insåg att jag inte är galen, men allvarligt sjuk. Så det var stressigt från första dagen, men det fanns en fas runt den 25: e graviditetsveckan där jag gjorde det bra. Efter det gick det dock nedåt. Och det blev riktigt ful och omänskligt, så jag bad om arbete för att börja vid 36 veckors graviditet. Jag fick det mesta av hjälpen och stödet från familj och vänner, liksom sjukhusets medicinska team, som gjorde allt för att skydda våra liv.

Vad köpte du? När designades rummet för tvillingarna? Vilka saker ska varje tvillingmamma ha hemma? Det är värdelöst

A: Jag köpte överraskande lite, å ena sidan för att det inte var möjligt, å andra sidan för att jag inte hade någon aning om vad jag skulle behöva. Det mesta gjordes av vänner och familj, delvis på egen hand, delvis på våra vägnar. Det enda jag inte kunde skaka av var den obligatoriska “graviditetsovershopping” på den svenska svenska möbelbutiken.

Mina tvillingar har inget eget rum så jag installerade bara ett litet hörn i sovrummet, det var klart en vecka före leverans, jag tog de sista kläderna av linjen dagen före leverans. (I sista minuten, eftersom jag redan var i förlossning, men du kan få ut det mesta av dig själv när du har kort tid.)

Mina sista måste-haves var faktiskt dessa:

  • Lyftsele
  • en bra amningskudde (även om du inte vill amma)
  • en barnsäng
  • Nerver som trådrep
  • hemhjälp de första 6 veckorna

Saker som är “trevliga att ha” men verkar onödiga idag eftersom jag aldrig använde dem:

  • Barnsängar
  • rollator
  • Bäbisbad

Hur var födelsen? Vilken SSW? Naturligtvis? Kejsarsnitt?

A: Tyvärr var förlossningen lika blygsam som graviditeten i sig, dagen innan den skulle framkalla mig, för det var inte fysiskt möjligt längre, jag gick i förlossning.

Jag hade bestämt mig för att föda spontant och det gjorde jag den 2 september 2014 i den 37: e graviditetsveckan 11:27 och 11:47.

Eftersom födseln inte var särskilt vacker, men ganska traumatisk, skulle jag vilja säga att allt gick fel att det kunde gå fel. Jag ångrar något som jag med tanke på mitt dåliga allmänna tillstånd inte bestämde mig för att göra kejsarsnitt, men jag ångrar definitivt inte att jag har försökt få en naturlig födelse så mycket som möjligt, även om det inte var mycket kvar av mina önskningar.

Vad tänkte du när du såg barnen för första gången?

A: På något sätt tänkte jag inte på någonting, jag blev för chockad av den tidigare erfarenheten och de riktigt stora blåmärkena som de båda hade, för de var tvungna att hämta dem med en klocka.

Men när jag tittar på dem nu tänker jag: gammal fjäril, 9 månaders ensamstående förälder och alla tre, inklusive katten, lever fortfarande. Jag måste vara en superflicka. 😉

Vilka råd ger du blivande tvillingfäder / tvillingmödrar på vägen?

A: Läs inte för mycket, var autentisk, planera ingenting, allt blir annorlunda än du förväntade dig ändå, så besvikelsen är fortfarande liten och du slösar inte bort energi. Vad mer skulle jag vilja ge till alla gravida kvinnor på din väg? Vänligen döm inte andra mödrar för att ha tagit medicin under graviditeten, någon som inte led av HG kan knappast föreställa sig hur hemsk denna sjukdom är.

Förutom permanent illamående / kräkningar, att inte kunna äta / dricka, förlust av självständighet och social isolering, lever han i ständig rädsla för att skada sitt ofödda barn, han skäms för varje piller han tar, han hatar sig själv för sin svaghet Du försöker om och om igen att ta din medicin och hamnar ofta helt utmattad igen på sjukhuset.

Det är en ständig kamp för livet. Några kvinnor hamnar till läkare för att avsluta graviditeten eller fundera på självmord. De drabbade kvinnornas lidande är omätbart och ingen av dem kommer att ta mediciner lätt, även om huskurer och homeopati skulle hjälpa, för mycket ofta är sjukhusmedicinering det sista stoppet på en mycket lång resa full av experiment med hemmet, naturopati och alla typer av esoteriska idéer. .

Berätta om din tvillinggraviditet: [email protected]

Mer om ämnet:

I en intervju pratar mödrar om sin tvillinggraviditet:

Expertintervjuer:

Tvillingföräldrar Tips för tvillingföräldrar:

Omröstning: tvillingmödrar räknas

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK